Institutul Cultural Român reunește la Salonul Cărții de la Paris, ediția 2012 (15-19 martie 2012), scriitori români și francezi într-un dialog despre valențele « vagabondajul literar ». Gabriela Adamesteanu, Ioana Bot, Letiția Ilea, Ion Manolescu și Răzvan Rădulescu se vor întâlni cu Maylis de Kerangal, Bertrand Badiou, Michel Le Bris și Matei Visniec în cadrul mesei rotunde « Vagabondajul literar » de sâmbătă, 17 martie 2012, orele 13.30 – 18.00.

Printre tematicile abordate la masa rotundă : vagabondul literar Panait Istrati, autor român cunoscut și iubit de publicul francez, călătoria ca experiență care naște ficțiune,  peregrinările poetului Paul Celan, experiența literară a emigrării, călătoriile imaginare sau spiritul nomad în banda desenată.  Valerie Cadet, critic literar și Jean Mattern, scriitor și editor francez, vor modera cele două sesiuni ale mesei rotunde.

În ziua vernisajului (15 martie 2012), Kosti Lăcătuș Orchestra va reprezenta România pe scena Salonului cărții, în concertul « Panait vagabondul », un voiaj muzical prin România,Ungaria, Corsica, Argentina, etc.

De asemenea, ICR Paris va expune la Salon documente inedite despre Istrati. Realizată în parteneriat cu Biblioteca Panait Istrati din Brăila și cu Arhivele Naționale, expoziția « Panait Istrati, vagabond de genie» va arăta în premieră publicului francez imagini ale unor piese din corespondența scriitorului, certificatul său de naștere sau fotografii inedite din peregrinările sale.

Ca în fiecare an, reprezentanții   Centrului Național al Cărții vor asigura relația cu actorii francezi din lumea editorială, prezenți la Salon.

Note despre România – Premiul Literar al Vagabondajului, Panait Istrati

Inspirați de personalitatea și opera lui Panait Istrati, scriitor fascinant pentru mediul literar și cititorii din Franța prin setea sa de libertate și savoarea limbii, Institutul Cultural Român de la Paris lansează cu ocazia Salonului cărții un concurs literar : «Premiul/prețul vagabondajului. Note despre Romania» (« Le Prix du vagabondage. Noter la Roumanie»)  Marele public este invitat să trimită scrieri scurte în limba franceză, note de călătorie, reale sau imaginare, în România. Juriul concursului va selecționa 20 de texte în vederea publicării.

ROlibrairie – librărie românească la Salonul cărții de la Paris

Standul României la Salonul cărții de la Paris se transforma, al treilea an consecutiv, în librărie românească. În acest an, ICR organizează vânzarea de carte românească în colaborare cu libraiile Humanitas. Un camion de cărți, CD-uri, DVD-uri, etc. sosește din România.

Evenimente la standul României

ICR organizează la standul României de la Salonul cărții o serie de lansări de carte de autori români, publicate în Franța și România : Lizica Codreano, une danseuse roumaine dans l’avant-garde parisienne, de Doina Lemny, (ed. Fage) , Syndrome de panique dans la Ville LumiA¨re, de Matei Visniec  (ed. Non Lieu)  Blues pour chevaux verts,

Articole inrudite:

Jucarie.ro
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Scrie-ne părerea ta

Spam protection by WP Captcha-Free