Pentru a ne asigura că înţelegi demersul, începem cu o schiţă a poveştii Mătăsariului. Este o stradă bucureşteană unde, până nu demult, femeia care bătea cu tocurile caldarâmul nu se chema că se plimbă, ci că e curvă. Mătăsari a fost şi, după unii, a rămas Amsterdamul Capitalei, o uliţă cu o istorie sumbră, dar colorată. Iată, mai jos, mărturie din presă, semnată “Libertatea” şi datând din 1 martie 2006.

Luni seară, în jurul orei 20.00, împreună cu polițiștii de la “Diverse” coordonați de insp. pr. Florin Ghinescu și ag. șef. Tiberiu Samson, am intrat pe poarta casei din  str. Mătăsari nr. 5. Mirosul înțepător de pe gangul îngust din curte te duce mai degrabă cu gândul la o groapă de gunoi decât la un spațiu în care își duc viața niște oameni. Pașii ne conduc rapid la ușa bordelului. Proxeneta întinsă pe un pat din camera de la parter nu pare surprinsă de apariția băieților de la secție. Pe mulți îi cunoaște. Avem surpriza să ne ciocnim cu un client care tocmai se încheia la geacă. Speriat, tânărul care se distrase cu una din curve e oprit din drum și legitimat. 

 Polițiștii parcurg în viteză scările viu colorate și urcăm cu toții la etaj. Aici, în două cămăruțe, cinci fete între 19 și 27 de ani se vând pentru câteva sute de mii de lei. Vesele, prostituatele tocmai o puneau de-un chef. Sărbătoreau ziua de naștere a Lilianei (19 ani) cu suc și lichior. Dintr-un casetofon aruncat pe o margine de pat se auzeau ritmuri de manele. Polițiștii le anunță pe fete că trebuie să meargă la secție. În secunda următoare, zâmbetul dispare brusc de pe fețele prostituatelor care tropăie dintr-o cameră în alta în căutarea unor bluze și a unor pantaloni de trening. În câteva minute, proxeneta Ioana Petrică și fetele sale Mia Palangeanu (19 ani), Florentina Sepe (20 ani), Nicoleta Mihaela Tănăsoiu (27 ani), Mariana Călin (20 ani) și Liliana Bohotel (19 ani) sunt expediate cu mașinile la secție. 

Consemnarea de mai sus, dar şi mărturii ale acelora care susţin că încă poţi găsi pe strada bucureşteană “o bucăţică” de fericire, cu condiţia să ştii cui să ceri, ne fac să spunem că obiceiurile Mătăsariului nu s-au schimbat prea mult, ci sunt doar făcute cu perdea.

Pornind de la faima străzii Mătăsari festivalul cu titlu sugestiv, “Femei pe Mătăsari”, se apropie de cea de-a doua ediţie. Evenimentul va avea loc între 22 şi 24 iunie, unde altundeva decât pe Mătăsari. Aici se va muta, pentru trei zile, spiritul cultural urban, dornic de senzaţii tari şi pasiuni pe măsură – muzică, teatru, modă, film, fotografie sau dans. Ajuns la a doua ediţie, „Femei pe Mătăsari” continuă să exploreze valorile femeii contemporane, însă sub un nou concept şi cu o paletă mai largă de activităţi care să te facă să simţi pulsul festivalului prin toate arterele sale.

Timp de 3 zile strada va fi asediată de doamne și domnișoare creative și de pasiunile prin care se definesc în viața de zi cu zi. Şi, chiar dacă de data aceasta lor le revine rolul cel mai important, va fi loc şi pentru bărbaţi, care sunt invitați să intre în ritm şi să îşi expună talentul şi inventivitatea în plină stradă.

Dacă te nimereşti, chiar și tangențial, pe strada Mătăsari, între 22 şi 24 iunie, s-ar putea să dai peste Colțul Civic, un spațiu din care activismul iese aburind iar ONG-urile şi asociaţiile culturale se simt la ele acasă. Nu ai cum să ratezi bazarul handmade, adică LaBazar, cu artizani pasionați, bijuterii și decorațiuni la tot pasul, sau Design Square-ul în care moda defilează fără inhibiții cu boutique-uri vintage, pălării sofisticate și accesorii scose din reviste.

Zona DeBunGust te aruncă într-o frenezie de plăceri și tentații culinare, iar în zona Atelier, arta urbană iese din pantofii ei de Cenușăreasă și prinde viață chiar sub ochii trecătorilor. Expozițiile de fotografie, pictură și sculptură transformă spațiul într-o galerie de artă pe asfalt, iar Spectacolele în stradă (concerte, proiecții pe clădiri, dans, cinema în aer liber sau piese de teatru) nu vor lipsi nici ele din peisajul urban, toate cu aplauze la scenă deschisă.

Articole inrudite:

Jucarie.ro
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Scrie-ne părerea ta

Spam protection by WP Captcha-Free