Majoritatea vânătăilor sunt cauzate de lovituri sau căzături minore şi dispar numai după câteva zile. Unele, însă, pot fi dureroase, mai ales dacă locul afectat este atins sau lovit.

Vânătaia este o zonă de piele depigmentată, care apare după ce o lovitură deteriorează micile vase de sânge numite “capilare”. La început, sângele care curge prin capilare face ca zona afectată să fie neagră sau albăstruie. Apoi, sângele se opreşte, iar vânătaia devine galbenă, verzuie sau vineţie.

CUM TRATEZI:

Intervenţei imediată: Aplici peste leziune o compresă rece cât mai curnd posibil. Înmoaie obatistă în apă foarte rece şi aplic-o pe zona afectată timp de 10 minute, sau foloseşte o pungă din congelator învelită într-un şervet.

Pentru reducerea învineţirii, ia una sau două granule de remediu homeopatic Arnica 30CH. Repetă doza o dată la 15 sau 30 de minute, în funcţie de gravitatea leziunii, şi continuă să iei câteva doze. De asemenea, aplică unguent sau cremă de arnica, dar numai dacă rana nu este deschisă.

Fitoterapie: O serie de plante ajută la reducerea gravităţii unei vânătăi.

  • Dacă nu este o rană deschisă sau o zgârietură, fă o compresă cu tătăneasă, înmuind tifon în ceai de tătăneasă şi ţinându-l pe zona afectată timp de o oră.

Prepară ceaiul turnând 1/2 l de apă fiartă peste 30 g de tătăneasă uscată (sau 60 g de plantă verde), lasă să infuzeze timp de 10 minute şi strecoară (NU BEA CEAIUL!)

  • O cataplasmă cu frunze de varză are efect calmant. Ia frunzele cele mai verzi ale verzei şi îndepărtează nervurile. Încălzeşte frunzele în apă fierbinte, stoarce-le şi întinde-le cu un făcăleţ pentru aluat. Pune câteva frunze peste vânătaie şi leagă-le cu un bandaj sau bandă adezivă.

Schimbă cataplasma la câteva ore.

  • Unguentul de gălbenele şi hamamelisul distilat sunt remedii tradiţionale pentru vânătăi, amândouă ajutând la oprirea sângerării de sub piele.

IMPORTANT

Lămâile, ardeii, căpşunele şi strugurii conţin pigmenţi care aparţin familiei flavonoidelor. Aceşti pigmenţi potenţează acţiunea vitaminei C în corp, întărind vasele de sânge şi prevenind învineţirea. Asigură-te că aportul de vitamina C şi flavonoide este adecvat. Cinci porţii de legume şi fructe ar trebui să îţi asigure nevoile zilnice.

 

Articole inrudite:

Jucarie.ro
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Scrie-ne părerea ta

Spam protection by WP Captcha-Free